Jak se zbavit zápachu nohou a pocení?

I když svému tělu vždy dopřejete kvalitní hygienu, zápach nohou je častým a celoročním trápením mnoha lidí. Problémem bývá nesprávná obuv či vrozená predispozice. Přílišné pocení chodidel není nebezpečné, ale v některých situacích bývá značně nepříjemné. Zjistěte, jak se zbavit zápachu z nohou jednoduše a účinně.

jak odstranit zápach nohou

Bromodóza - nevítaný host

Zatímco někteří lidé zažívají problém zápachu nohou jen čas od času, jiní žijí ve strachu, že by si měli někde zout své boty. Lékařským výrazem pro zápach nohou je bromodóza. Nicméně, ke snížení onemocnění je k dispozici množství způsobů léčby.

Bakterie a vlhkost

Důvodem pro většinu případů pocení a zápachu nohou bývají bakterie, které žijí ve vlhkém prostředí. Nejde čistě o zdravotní problém, ale člověku mohou v některých případech snížit sebevědomí.

Zatímco někteří lidé mají tyto bakterie přirozeně ve svém těle a nedokáží se jich zbavit, jiní se s tímto problémem nikdy nesetkají.

Zápach nohou v principu nepochází z nohou. Nepříjemný smrad pochází z bakterií, které žijí na chodidlech a v botách. Bakterie se přirozeně zbavují odpadu, který se vyznačuje pachem. Pocení nohou tento problém ještě více zvýrazňuje.

Tipy, jak se zbavit zápachu nohou

Velmi nepříjemná situace zápachu nohou má naštěstí množství řešení. V principu vám pomůže vše, co zabrání tomu, aby se vaše nohy a boty staly živnou půdou pro bakterie.

Začněte obuví

Jedním z častých důvodů pocení nohou bývá nekvalitní obuv, která přirozeně nedýchá. Všechny umělé a syntetické materiály způsobují, že vlhkost se udržuje v botě.

Věděli jste, že…

Celokožené boty nedýchají a mnoho lidí o tom neví? Pokud preferujete kvalitní kožené boty, vždy se zaměřte na to, aby byly vyrobené z broušené kůže. Případně využívejte vysoušeče bot, díky kterým se minimalizuje vlhkost - živná půdu pro bakterie a zápach.

 jak odstranit zápach z bot

Boty vždy nechte vyschnout

Dbejte na to, aby boty, které jste měli na nohách, před dalším obutím důkladně vyschly. Pokud máte možnost, vyzkoušejte pravidelně měnit i vložky v botách.

TIP: Vyzkoušejte sprej Gehwol na ochranu chodidel proti plísním, zápachu či tvorbě jiných bakterií. Provoní nohy a je vhodný i pro rychlé nastříkání do obuvi.

Ponožky a silonky jako věčný problém

Zápach nohou u žen bývá mnohdy spojený s nošením dámských silonek. Podobně jako u bot, umělé nedýchající materiály se podílejí na tvorbě bakterií neustálým zadržováním vlhkosti.

Pokud trpíte nadměrným pocením nohou, nahraďte klasické ponožky za takové, které dokáží absorbovat a odvádět pot.

Nepřehánějte to s mýdlem

Mýdlová voda a časté drhnutí chodidel nadělá více škody než užitku. Sprchovými gely a mýdly nejenže odstraňujete kyselé pH z chodidel, které zabraňuje tvorbě bakterií, ale i vytváříte prostředí vhodné pro tvorbu mykóz.

Zkuste octovou směs

Většina z vás má doma vinný nebo jablečný ocet. Tato (pro někoho zapáchající) tekutina má na vaše chodidla blahodárné účinky. Zbavuje vás bakterií, ale nepoškozuje přirozené pH chodidel.

Vytvořte octovou směs (na 1 litr vody přibližně 1 deci octa), kterou vlejete do klasického rozprašovače a každý den (nejlépe po sprše) ji aplikujte na chodidla. Ocet neutírejte ručníkem, ale nechte ho volně vyschnout - aby zůstal v prostorech mezi prsty a na nehtech.

pocení nohou zápach, zápach nohou ocet

Dezinfekce jako rychlé řešení

Na pocení nohou je rychlým a účinným řešením zakoupení dezinfekčních sprejů. Jde o tekutiny, které neničí přirozené pH vašich nohou, ale přirozeně je čistí.

Pozor!

Při návštěvě veřejných prostranství jako jsou sauny nebo veřejné sprchy nestačí nosit žabky nebo jiné pantofle. Kontaminovaná voda šplouchá na všechny strany a chodidla stále nejsou v naprostém bezpečí.

Dezinfekční spreje byste měli nosit u sebe vždy, pokud navštěvujete jakákoli veřejná prostranství, jako jsou veřejné sprchy na sportovištích, wellness či různé cestovatelské země, kde se nejvíce množí bakterie.

TIP: Zápach, který vzniká z pocení nohou, odstraníte nastříkáním dezinfekce na chodidla, ale pro co nejlepší výsledek se snažte, abyste si následujících alespoň 24 hodin nemuseli obouvat boty.

Tento článek vznikl ve spolupráci s podologickými experty. Chcete zjistit více o zdraví chodidel, protože vám nestačí strohé informace od běžných pedikérek? Poznejte důkladně svá chodidla u medicínského podologa Jozefa Michalčíka a jeho kolegů v Centru medicinální pedikúry a podologie

Krémy na odstranění zápachu nohou

Pokud hledáte okamžité řešení, vyzkoušejte krémy na potivé nohy. Nejenže obsahují výživu pro chodidla a ochraňují před bakteriemi či plísněmi, ale také působí proti zápachu.

Zatočte se zápachem

Pokud domácí a praktické tipy selžou a vy nebudete vědět, jak odstranit zápach z nohou, vyzkoušejte ochranné a léčebné produkty od značek jako jsou Allpresan či Gehwol. Krémy a spreje odstraní zápach s okamžitým účinkem a vy se znovu budete cítit pohodlně a sebevědomě.