Co pomáhá na bolest paty

Je vám bolest paty při chůzi či běhu dobře známá? Pokud jste strávili den několika kilometrovou procházkou po tvrdé cestě (například ve městě), večer vás chodidla mohou přirozeně po celém dni bolet. V případě, že bolest neustupuje a setkáváte se s ní každý den po jakékoli aktivitě, měli byste zpozornět a co nejdříve vyhledat pomoc lékaře. Bolest paty - nebo patní ostruha - se dá léčit, ale nepodceňte ji.

co pomáhá na bolest paty

Patová ostruha v podobě výrůstků

Mnoho lidí přichází k lékařům s jasnou diagnózou, i když problém může být úplně jinde. Bolesti paty mohou být způsobené různými problémy, a ne vždy musí jít o patní ostruhu.

Patní ostruhy jsou výrůstky kostní hmoty z patní kosti a mohou být umístěné buď ve spodní nebo zadní části paty.

Jde o zvápenatělou šlachu, která se nachází v úponu Achillovy části nohy. Velmi nepříjemná bolest se projevuje ostrým pícháním v patě v momentě našlápnutí na nohu.

Propadlá klenba jako potenciální problém

Každý člověk by měl v ideálním stavu chodit po třech hlavních částech chodidla. Propadlá klenba je častým problémem, který se podílí na vzniku přidružených onemocnění.

  • Pokud máte bolest paty zespodu, ale bolí i celá dolní část chodidla, problém nebude v patní ostruze, ale v propadlé podélné klenbě chodidla.
  • Pokud vás bolí pata, ale určité části chodidla máte žlutější než na druhé noze, pravděpodobně máte propadlou příčnou klenbu chodidla.

Signály vzniku patní ostruhy

Abyste si byli stoprocentně jistí, že vás pata bolí kvůli patní ostroze, měli byste pozorovat některé příznaky:

  • bolest paty zespodu při chůzi,
  • bolest paty v klenbě chodidla,
  • bolest, která neustupuje, ale naopak se zhoršuje v průběhu několika měsíců,
  • výraznější otok na spodní části paty.

Mnoho lidí popisuje bolest paty jako problém, který nejčastěji výrazně pociťují při ranním vstávání z postele nebo poté, co déle seděli. Někdy se stává, že bolest po pár minutách ustoupí, ale znovu se vrátí po delší chůzi.

bolest paty ráno

Příčiny bolesti paty na noze

  1. Mezi nejčastější příčiny bolesti se řadí chybná struktura chodidla. Lidé, kteří mají problémy s propadlou příčnou klenbou nebo vyvýšenou podélnou klenbou, jsou náchylnější na vznik patní ostruhy.
  2. Stavba těla bývá faktorem, který výrazně ovlivňuje vaše zdraví. Lidé s vyšší váhou se s bolestivými patami setkávají poměrně často.
  3. To, jaký máte způsob chůze, se podílí na vzniku patních ostruh, ale mnohdy souvisí i s propadlou klenbou.
  4. Vrozené predispozice bývají nepříjemné, ale už od začátku je možné jim předcházet.
  5. Boty, které nosíte, ovlivňují strukturu vašeho chodidla. Dámské lodičky zkracují svaly, čímž se zvyšuje klenba a při chůzi člověk dopadá velkou silou přímo na patu.

Věděli jste, že…

Běžná bota by měla mít minimálně 2 centimetry vysoký podpatek, aby odlehčila dopadání paty na tvrdou zem.

bolest paty při chůzi, bolest paty zespodu

Kdy zvážit návštěvu lékaře

Lékaře vyhledejte v momentě, kdy přestanete bolest paty zvládat a nebudete na ni moci pořádně došlápnout. Velká patní ostruha dokáže posunout vaši pánev až o 60 %. Bolest paty vás ochromuje natolik, že podvědomě stoupáte na špičku chodidla a měníte svou přirozenou chůzi.

Pamatujte, že bolest paty se dá eliminovat, nebo odstranit chirurgickým zákrokem. Nicméně, jde o bolestivou operaci, která ne vždy pomůže.

Neléčená bolest paty může vést až k zánětu v patě, u diabetiků k amputaci nohy. V těchto případech je třeba zakročit okamžitou operací, neboť v patě začínají praskat cévky.

Léčba bolesti paty

Ideálním způsobem, jak se zbavit bolesti paty, je zaměření se na její odlehčení. Průvodním jevem bolestivých pat bývají i kuří oka (která vznikají mechanickým poškozením) a postupně se propadající klenba.

Domácí léčba

Bolest paty můžete léčit i v pohodlí domova. Pokud jste si vědomi toho, že za vznikem bolesti je právě propadlá podélná klenba, zaměřte se na masážní pomůcku – “ježka“ - která vám pomůže protáhnout jednotlivé svaly.

ježek na masáž chodidel, což pomáhá na bolest paty

Cviky s fyzioterapeutem

Odborník ví nejlépe, co pomáhá na bolest paty. Často se jedná o terapie, které jsou kombinované s protizánětlivými léky, masáží kotníku či postupným uvolněním tkání na ošetření svalů.

Podpatěnky - nejlepší pomůcka pro zmírnění bolesti

Chodidlo musíte odlehčit minimálně o 30 %. Podpatěnky jsou ideálním řešením, které pomáhá při bolesti paty. Používáním podpatěnek navýšíte podrážku boty o pár centimetrů a zabezpečíte měkké dopadnutí chodidel na zem.

TIP: Gelové podpatěnky od Kaps ochraňují spodní část paty před tlakem od obuvi. Zlepšují úroveň pohodlí při chůzi, šetří páteř, ochraňují kotníky či kyčelní klouby. Navíc jsou vhodné i pro revmatické pacienty nebo pacienty s cukrovkou.

Dbejte na správnou velikost

Pokud zvolíte špatnou velikost podpatěnek, pomůcka vám přinese více škody než užitku. Doporučujeme vám nahradit vložku v botě podpatěnkami, ale myslete na to, abyste měli celé chodidlo zpevněné.

co pomáhá na bolest paty, podpatěnky

Odlehčením k úlevě

Bolest paty při chůzi či běhání výrazně ovlivňuje každodenní pohyb. Nejenže je nepříjemná, ale ovlivňuje i změnu vaší chůze. Vyhněte se dlouhodobým vážným komplikacím a odlehčete své paty už teď. Podpatěnky jsou cenově dostupným řešením, za které se vám vaše paty odvděčí.

Tento článek vznikl ve spolupráci s podologickými experty. Chcete zjistit více o zdraví chodidel, protože vám nestačí strohé informace od běžných pedikérek a k ortopedovi se bojíte jít? Poznejte důkladně svá chodidla u medicínského podologa Jozefa Michalčíka a jeho kolegů v Centru medicinální pedikúry a podologie.