Co je dobré na otlaky

Koupě nových - i těch nejkvalitnějších - bot se častokrát může chodidlům vymstít. Snad všichni se už ocitli v situaci, kdy jim každý krok dělal nepříjemné problémy v podobě pichlavé bolesti na patách či jiných částech chodidel. Otlaky na nohách nejsou neobvyklé, ale zbavit se jich, je někdy zdlouhavější, než se může zdát. Základem je prevence, ale pokud se už objeví, víte, co je dobré na otlaky?

Jak vznikají otlaky

Otlak na chodidle nezpůsobuje vážné zdravotní problémy, ale často bývá velmi bolestivý a dlouho se hojí.

Otlaky vznikají nejčastěji z úzkých a nových bot, které ještě nejsou rozchozené. Tím, že se chodidlo neustále tře o botu či ponožku, pokožka v postižené oblasti zrudne a bolí. Následně dochází k zánětu.

Pokud bolest déle neřešíte a s drážděním nepřestáváte, kůže se na odřeném místě oddělí a vzniká puchýř. Puchýř je naplněn tkáňovým mokem, jehož úkolem je chránit poškozené místo. Už jen samotný dotyk bývá v tomto případě velmi bolestivý.

Věděli jste, že…

léto je období, kdy jste na vznik otlaků a puchýřů nejnáchylnější. Teplé nohy otékají, potí se a nepříjemné tření se zintenzivňuje.

Viníkem jsou boty

Nejčastějším důvodem vzniku otlaků bývají právě boty. Chodidla trpí, pokud: 

  • máte špatně padnoucí nebo velmi pevnou obuv, která se vám otírá o chodidla,
  • nosíte vysoké podpatky,
  • máte teplé a vlhké nohy, čímž se zvyšuje zranitelnost pokožky na chodidle,
  • máte v botě zmuchlané ponožky,
  • nosíte boty bez ponožek a často chodíte naboso,
  • máte abnormální tvar chodidla, který ovlivňuje usazení nohy v botě,
  • trpíte jinými zdravotními obtížemi souvisejícími s chodidly - vbočené palce (haluxy) či kladívkové prsty,
  • dlouhodobě stojíte, chodíte nebo běháte,
  • věnujete se sportovním aktivitám, které tlačí na vaše chodidla,
  • při chůzi držíte své tělo nesprávně,
  • příliš našlapujete na vnitřní nebo vnější okraj chodidla.

Zatočte s otlaky

První pomocí každého otlaku na chodidle bývá přelepení postiženého místa náplastí na otlaky. Pokud ji u sebe nemáte, dočasně vám pomůže složený bavlněný kapesník. V případě, že již z otlaku vznikl puchýř, ochrání vás před případnou infekcí.

TIP: Pokud puchýř praskne sám od sebe a rána není znečištěná, nesnažte se ho příliš dezinfikovat alkoholem - postačí vám studená voda. Alkohol by hojení zpomalil.

Kopřiva na otlaky

V případě, že máte k dispozici kopřivu, máte vyhráno. Namočte stonky a listy na pár hodin do studené vody, následně ji vyluhujte a nechte přejít varem. Získáte lázeň, ve kterém si můžete máčet nohy přibližně 30 minut.

Cibule, česnek a citron jako dezinfekce

Suroviny, které doma běžně najdete, nakrájejte na kousky, přiložte je večer na otlaky či puchýře a přelepte je náplastí. Během spánku vám ránu dezinfikují a zocelí.

TIP: Pokud cibuli navíc vyluhujete v octě, získáte ještě účinnější pomůcku na boj s otlaky.

Otlaky z bot vyřeší máta a levandule

Esenciální oleje v podobě máty, levandule či eukalyptu zklidňují bolavá, zarudlá a hnisavá místa. Můžete je nakapat přímo na otlaky nebo je přilijte do koupele na nohy. Proceduru opakujte několikrát denně.

Aloe vera jako všelék

Aloe vera má řadu zdraví prospěšných účinků a poradí si i s otlaky. Aplikujte gel z Aloe na postižené části chodidel a přelepte je náplastí. Otlak na noze se zregeneruje rychleji.

Kuchyňská soda bikarbona s heřmánkem

Udělejte si koupel s dvěma litry vody, jednou lžičkou sody a heřmánkovým čajem. 15 minut postačí k tomu, aby se rána zregenerovala.

Prevence před otlaky a puchýři

Víte, jak eliminovat možnost vzniku otlaků či puchýřů na patě či v jiné části chodidla? Můžete jim předejít, pokud:

  • budete nosit pohodlnou a dobře padnoucí obuv,
  • po koupi nových bot je budete roztahovat postupně,
  • obuv s vyššími podpatky budete nosit jen v nezbytných situacích, jelikož je velmi pravděpodobné, že vám způsobí otlaky a puchýře,
  • pociťujete tření na určité části chodidla, co nejdříve se pokuste ho zastavit - upravit usazení chodidla v botě nebo ji vyměnit,
  • se vaše chodidlá potí, často vyměňujte ponožky, čímž předejdete vzniku vlhkosti,
  • každé nové boty - elegantní, turistické či sportovní před prvním delším nošením důkladně roztáhnete,
  • budete využívat zdravotnické pomůcky proti otlakům na noze.

Náplasti a chrániče proti otlakům

Pokud máte doma problémovou obuv, která však patří mezi vaši oblíbenou, preventivně se zásobte náplastmi do obuvi a chrániči před možnými otlaky.

Chrániče chrání kloub palce a přední část chodidla před oděrem pokožky o botu. Disponují několika dírkami, díky kterým se chodidlo odvětrává. Chrániče jsou vhodné pro různé sportovce či tanečníky.

Náplasti na otlaky bývají v různých formách:

  • otlaky na patách je možné eliminovat náplastmi, které se lepí na místa způsobující poranění Achillovy paty - jsou vhodné do lodiček či elegantních bot;
  • pěnové náplasti s otvory chrání již poraněné chodidlo na problémových místech v botě;
  • náplasti, které se lepí na problémové místo v botě, aby se poranění předešlo.

Nečekejte, až bude pozdě

Všechny otlaky a puchýře vznikají ze situace, kterou jste podcenili. Pokud si koupíte nové boty, vždy je roztahujte postupně, nikdy je hned neobouvejte na několik hodin aktivního chození. V případě, že máte boty, které i po roztažení zůstávají problémové, investujte do náplastí a chráničů na otlaky a vaše chodidla vám poděkují.