Co pomáhá na kladívkové prsty na noze

Kladívkové prsty na noze patří mezi bolestivou deformaci chodidel. Pokud nosíte příliš úzké boty nebo máte propadlou klenbu, jde o téměř nejběžnější problém spojený s chodidly. Na zmírnění bolesti existuje množství řešení, ale je důležité, abyste zhoršující stav prstů nezanedbávali. Víte, co nejvíce pomáhá na kladívkové prsty?

Jak poznat kladívkové prsty

Kladívkový prst je prst s abnormálním pohybem ve středním kloubu, kvůli kterému se ohýbá směrem dolů - vypadá jako kladivo.

Bolestivá situace se vytváří v důsledku nerovnováhy v okolních šlachách, vazech či svalech, které drží prsty na noze v rovné poloze.

Na začátku je prst s kladívkovým náběhem velmi pružný. Pokud tento stav ignorujete, může se stát, že se prst zasekne v nepřirozené poloze, ochablé svaly se stáhnou a bude nutné ho operačně upravit.

Mezi hlavní indikátory patří:

  • bolest postiženého prstu nebo prstů při pohybu a nošení bot,
  • kuří oka a mozoly na vrchu středního kloubu na prstech,
  • otok, zarudnutí či pocit pálení,
  • neschopnost narovnat prsty na noze,
  • otevřené rány na prstech (ve velmi vážných a neřešených případech).

Příčiny vzniku kladívkových prstů

Svalové ochabnutí prstů může být způsobeno různými faktory. Některým příčinám je však možné jednoduše předejít a eliminovat možnost vzniku kladívkových prstů. 

  1. Neexistuje specifická obuv na kladívkové prsty, ale příliš úzké boty tlačí prsty do nepřirozeně ohnuté polohy. Pokud je nosíte často, prsty se nemusí narovnat, ani když jsou bosé.
  2. Je geneticky dané, že ženy mají větší pravděpodobnost vzniku kladívkových prstů než muži.
  3. Pokud jste někdy měli zraněný prst na noze (zlomený či zaseknutý), existuje pravděpodobnost, že se vytvaruje do kladívkové polohy.
  4. Zvyšující se věk hraje při tomto problému významnou roli.
  5. Pokud máte druhý prst na noze větší než palec, je možné, že se postupem času zdeformuje.
  6. U některých nemocí (jako artritida či cukrovka) jsou problémy s kladívkovými prsty běžným průvodním jevem.
  7. V některých případech jsou kladívkové prsty dědičné.

Věděli jste, že…

čím déle ignorujete vytvářející se kladívkový prst, hrozba nutného operačního zákroku se neustále zvyšuje, protože kladívkové prsty jsou progresivním a časem se zhoršujícím problémem.

Tipy, jak ošetřovat kladívkové prsty

Pokud jste již s lékařem své prsty na nohou řešili, ale všimli jste si, že jsou stále velmi pružné a ohebné, existuje několik tipů, jak s takovými prsty pracovat.

  1. Zaměřte se na cvičení - snažte se každý den prsty uchopovat malé předměty, díky kterým budete svaly a šlachy na nohách neustále trénovat.
  2. Noste obuv, která bude mít dostatečně prostornou špičku s nízkými podpatky (vysoké podpatky deformují chodidla do nepřirozených poloh a ohýbají prsty na nohou).
  3. Vybírejte si obuv, kde si dokážete nastavit vhodnou šířku díky řemínkům či tkaničkám.
  4. Několikrát denně prsty na nohou protahujte.
  5. Investujte do vložek do obuvi, které zmírní bolest a zabrání zhoršení problému - podpoří propadlou klenbu.
  6. Pokud se vám na prstě objeví puchýře, nepropichujte je, aby se vám nedostala do prstů infekce, která by mohla vést ke vzniku kladívkových prstů.
  7. Dopřejte svým chodidlům nejen dostatek pohybu, ale i odpočinek a regeneraci. Masáž chodidel, plavání nebo obyčejné ležení na gauči dodá prstům na nohou druhý dech.

Pokud s prsty na nohou nebude možné - i navzdory ošetřujícím procedurám - pohnout, lékař vám může doporučit chirurgický zákrok. Během něj vám změní polohu prstu na noze, upraví šlachy nebo odstraní zdeformovanou kost. Zákrok se často provádí ambulantně - pacient může jít domů už v den samotné operace.

Korektor na kladívkové prsty jako levné a účinné řešení

Korektor na kladívkové prsty je každodenní důležitou pomůckou, díky které nejenže předejdete větší komplikaci se zdeformovanými prsty na nohou, ale zvládnete s ním i náročnější sportovní aktivity, procházky či turistiku.

Díky korektoru kladívkové prsty rychle narovnáte a zafixujete do rovné - přirozené - polohy.

TIP: Vyzkoušejte korektor kladívkových prstů s měkkou podporou gelu, který nejenže zlepší pohodlí vaší chůze, ale je vhodný i do obuvi s menším prostorem na prsty.

Myslete na budoucnost

Je velmi jednoduché předcházet vzniku kladívkových prstů. Pokud však vznikající problém nebudete řešit včas, chirurgickému zákroku se nevyhnete. Naneštěstí, i po léčbě se může problém kladívkových prstů vrátit. Předejděte mu a pečujte o svá chodidla pravidelnými cviky, korektory a vložkami do bot.