Pomůcky, které bojují s vbočeným palcem

Když přichází sezóna otevřených sandálů a žabek, mnoho lidí upozorňuje na svá chodidla. Haluxy - vbočené palce na chodidlech - jsou problémem, se kterým od určitého věku bojuje až přes 60 % obyvatel na celé planetě. Jakmile si všimnete, že s vaším palcem něco není v pořádku, nezanedbejte prevenci. Existují pomůcky, které vám pomohou s tím, aby se z mírně vbočeného palce na noze nestal nepříjemně bolestivý vbočený palec – Hallux Valgus.

Jak vzniká vbočený palec?

Vbočené palce, také známé jako haluxy, jsou bolestivým výběžkem na vnitřní straně chodidla v oblasti velkého palce. Výběžky způsobují bolest v důsledku odírání chodidla o botu.

Jedním z nejčastějších důvodů vzniku vbočených palců je genetická predispozice, která způsobuje hypermobilitu a pružnost vazů v chodidlech.

Jinými důvody vzniku jsou:

  • stres nebo zranění nohou,
  • deformace při narození.

Věděli jste, že…

mnoho lidí připisuje vznik haluxů nekvalitním úzkým botám a lodičkám s vysokým podpatkem. Nošení této obuvi může podpořit formování výběžků u těch, kteří již mají predispozici na haluxy, ale neznamená to, že se nemoc u člověka musí projevit.

Příznaky haluxu

Je důležité si uvědomit, že v počátečních fázích je kostní výčnělek bezbolestný. Pokud nenosíte příliš úzké boty nebo boty s větším podpatkem, o vznikajícím haluxu nemusíte ani vědět.

Později si však všimnete, že:

  1. Kloub v palci se křiví a běžné pohyblivé části se nepohybují tak jako předtím. Pokud se situace neřeší, po čase se z výčnělku stává bolestivá boule, která způsobuje problémy při výběru vhodné obuvi a při chůzi.
  2. Kůže nad boulí u palce je drsná, zarudlá a bolavá zejména na konci dne. Boulí se chápe kost, která se točí směrem dovnitř chodidla a palec vytlačuje ven.
  3. Na nohou mohou vzniknout kuří oka či mozoly na místech, kde se tře o sebe palec s druhým prstem.
  4. Postupem času se projeví trvalá bolest nebo bolest, která pravidelně přichází a odchází.
  5. V pozdější fázi bude omezen pohyb palce na noze a není vyloučeno, že se na vedlejších prstech objeví nepřirozené deformace.

Operace není jediným řešením

Léčba haluxů je komplikovaná a náročná. Operace je poslední možností, kterou lidé s haluxy podstupují. Když si všimnete, že vám palec na noze začíná vybočovat, zbystřete svou pozornost:

  1. Myslete na svou tělesnou váhu - nadváha způsobuje různé zdravotní komplikace, nevyjímaje bolest vbočených palců.
  2. Chraňte svá chodidla koupí kvalitních a dostatečně širokých bot.
  3. Investujte do vložek do bot, které vám zpevní a upraví tvar chodidla.
  4. V noci neustále noste ortézu, která vám nejenže udrží velký palec ve správné poloze, ale částečně i zmírní nepohodlí.
  5. Cvičení na haluxy dokáže pomoci.

Věděli jste, že…

postupné vychylování palce na noze může vést k dalším zdravotním komplikacím. Nejčastěji jde o výskyt kladívkových prstů.

Jak vybrat pomůcky na haluxy

Výběr správných pomůcek pomáhá zvýšit pohodlí a ušetřit nadbytečné finance. Existuje několik druhů pomůcek, které se odlišují v rámci účelu využití.

Korektor na haluxy

Korektor na haluxy je speciální pomůcka, která fixuje palec v rovné poloze a brání překrytí nebo kontaktu s druhým prstem na noze. Některé korektory jsou i s chráničem kloubu, který chrání kůži před odíráním o obuv.

Ortéza

Mezi zdravotnické prostředky na haluxy patří ortézy, zkonstruované obvykle z plastu, které zmenšují úhel vybočení palce a ulevují od bolesti. Ortézy nelze nosit v botě, jsou vhodné pro použití doma.

Dlaha

Dlahy na haluxy drží palec napevno v rovné poloze a využívají se zejména po samotné operaci vbočených palců. Vyrovnávající účinek dlahy je silnější než v případě ortézy, ale nedá se s ní chodit.

Bandáž

Bandáž je textilní pomůcka na halux, která nejenže snižuje bolest, ale i chrání palec před mechanickým poraněním od obuvi. Některé bandáže obsahují suchý zip, který umožňuje nastavit potřebnou velikost pomůcky.

TIP: Chránič - gelová pomůcka na haluxy - se podobá bandáži, ale jeho hlavním úkolem je pomoci lidem, kteří mají červené, oteklé a výraznější klouby na palcích. Pokud je pro vás chůze v užších botách utrpením, sáhněte po chrániči.

Prevencí k zdravým nohám

I když je tvorba haluxů dědičnou záležitostí, nejdůležitější je preventivní péče a nezanedbání zhoršujícího se stavu chodidla. Při jakémkoliv náznaku vbočeného palce sáhněte po zdravotnických pomůckách na haluxy, díky kterým se vyhnete náročným chirurgickým zákrokům.